Eten. Een van de belangrijkste dingen voor Chinezen is eten. Ten eerste eten ze de hele dag door en ten tweede eten ze alles. Nu ik mijn vijfde jaar inga van Chinees studeren, is het aantal keren dat ik heb moeten zeggen dat Nederland geen echte eetcultuur heeft inmiddels ontelbaar. Ieder jaar van de studie zijn de onderwerpen waarover we moeten discussiëren, behalve geschiedenis, politiek of liefde, ook altijd eten. Dit wordt dan geschaard onder de noemer ‘cultuur’. Een begroeting in China is naast het alom bekende ‘你好’ (Ni hao) dan ook ‘吃饭了吗’ (Chi fan le ma) ‘Wat heb je gegeten?’.
Omdat China gigantisch is, is er een grote verscheidenheid aan producten en bereidingswijzen. Iedere streek, stad en dorp heeft praktisch zijn eigen ‘smaak’ en stelt dit ook breed tentoon. Naast bezienswaardigheden heeft iedere plek bijvoorbeeld een eigen gerecht of keuken die je echt dáár geproefd moet hebben. Als student is het een hemels paradijs. Wat er ook gezegd mag worden over de Chinese hygiëne, als je maag gewend is en alles warm genoeg is geweest, smaakt het verrukkelijk. Voor degenen die niet overtuigd zijn is er het programma 舌尖上的中国 (A Bite of China).
Hierin is China ineens een schoon en fris land met blauwe lucht (wat?!), gelukkige omaatjes en opaatjes, harmonieuze gezinnen, rustige dorpjes en ongerepte natuur. De eeuwenoude (duizenden jaren!) bereidingswijzen worden doorgegeven om er de meest wonderlijke dingen mee te maken. Voordat het teveel propaganda wordt, zal ik maar zeggen dat dit grotendeels overdreven is. Maar dit wil niet zeggen dat het daarom niet interessant is. Sowieso is het goed voor de Chinese luistervaardigheid, vooral omdat je accenten en dialecten uit alle windstreken hoort. Daarnaast zijn sommige bereidingswijzen echt interessant en iets om te onthouden als je ooit in China komt. De verscheidenheid van de Chinese keuken is net zo groot als de verschillende Europese keukens en het is bijna allemaal ontzettend lekker! Het bekende gezegde dat Chinezen alles eten met poten behalve tafels en stoelen, en alles wat vliegt behalve een vliegtuig, gaat nog steeds op.
Bovendien is het ook een goede leerschool voor ons Europeanen. Ingewanden, hoofden en insecten worden allemaal gebruikt. Toegegeven, overgebleven eten wordt nog (te) vaak weggegooid en het is niet allemaal even lekker (ik gruwel van ingewanden), maar meer van de kip gebruiken (en eten) dan enkel de filet is helemaal niet zo verkeerd. Er is bovendien een versie met Engelse ondertiteling te vinden (zoek op: 舌尖上的中国英文) dus ook voor buitenlanders toegankelijk.
Mocht je dus willen weten hoe je de Matsutake champignon oogst, waarvoor je rode pepers kunt gebruiken en hoe je tofu maakt, dan voorziet dit programma geheel in al je behoeften. Je krijgt er ook behoorlijk honger van trouwens.